TERUG NAAR PROJECTEN
TRANSMOB
PijlerPersonenvervoer
RegioRegionaal
ThemaSlim reizen en transport
StatusAfgerond
EEN PROJECTIDEE INDIENEN
*
*
*
*
(* is een verplicht veld)
INFORMATIE AANVRAGEN
*
*
*
*
(* is een verplicht veld)

Project 'Transmob'

Mobiliteitskaart

 

Binnenkort zullen we ons steeds vaker multimodaal verplaatsen. We zullen verschillende transportmodi gebruiken om onze eindbestemming te bereiken. Dit zowel voor woon-werkverkeer als voor recreatieve verplaatsingen. Duurzaam en efficiënt personenvervoer vraagt om flexibiliteit en flexibele systemen. Als men zich vandaag multimodaal wenst te verplaatsen, zijn er vaak verschillende tickets nodig om 1 traject af te leggen: parkeren, bus, trein, deelfiets, enz. Daarbij komt dat de verschillende vervoersmodi meestal niet goed op elkaar zijn afgestemd. Niet echt een stimulans.

Daarom is de introductie van een éénbetalersysteem belangrijk, zowel voor de transportaanbieder als voor de gebruiker: De gebruiker kan met één en hetzelfde betalingssysteem, parkeren, overstappen van de trein op de bus, op de elektrische deelfiets of –auto. De transportaanbieder kan dankzij de registratie via kaart beter inschatten hoe de transportmiddelen moeten worden ingezet naargelang de tijd en drukte.

Technologische evoluties

 

Eerder werden er al stappen ondernomen om verschillende mobiliteitsdiensten aan te bieden via één systeem. Denk maar aan de Mobib-kaart van de NMBS. Andere systemen van De Lijn, Cambio, P2D, Xximmo,… worden uitgewerkt. Echter: het uitgangspunt en de inhoud van de dienstverlening van deze kaarten verschilt. De transportaanbieders bepalen zelf welke diensten ze opnemen en op welke manier ze dit in de markt willen zetten.

Het project ‘TransMob’ beoogt niet de productie van een nieuwe kaart. Wel focust het zich op de technologische evoluties die het gebruik van de mobiliteitskaarten kunnen verbeteren. Daarnaast wordt er onderzocht of het verzamelen en analyseren van de data nuttig kan zijn voor mobiliteitsplanning en voor de commerciële sector (bedrijven). Om deze data te verzamelen, worden minimaal 500 personen uitgerust met een Smartphone-applicatie waarmee we het gebruik van de mobiliteitskaart simuleren.

Doelstellingen

 

Binnen het project willen we de volgende hoofddoelstellingen realiseren: Wat biedt de technologie? Hoe kan de verkregen data gebruikt worden in mobiliteitsplanning? Op welke manier kan de data en het gebruik van mobiliteitskaarten ethisch gecommercialiseerd worden?

Mobiliteitspanel


Hiervoor liet een 500-koppig mobiliteitspanel, gedurende minstens 10 dagen, hun verplaatsingen in en rond Antwerpen registreren door de TransMob app.

Op donderdag 15 december 2016 worden de resultaten bekendgemaakt.

Lees hier het persbericht.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op TransMob.be.

 


Contacteer projectmanager Sven Vlassenroot voor meer informatie.

STEL JE VRAAG
*
*
*
(* is een verplicht veld)
VLAAMS INSTITUUT VOOR MOBILITEIT
Wetenschapspark 13
B-3590 DIEPENBEEK

T +32 11 24 60 00
F +32 11 24 60 09
E info@vim.be

BTW-nummer BE 0877 707 963

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van onze projectwerking en evenementen.

UW VOORDEEL ALS LID

Bouw letterlijk mee aan een betere mobiliteit!
238
LEDEN
Transport & Mobility Leuven
Traject
RAM Mobile Data
Nedap
Delhaize
Voka Kempen
Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn
Touring
Waterwegen en Zeekanaal
Comeos
Be-Mobile
Rauwers Controle
Methis Consulting
NMBS Holding
Witteveen en Bos
Stad Hasselt
Gimv
Parkeon Belgium
De Scheepvaart
Logistics in Wallonia