TERUG NAAR PROJECTEN
BUILD OVER WATER
PijlerGoederenvervoer
RegioRegionaal
ThemaInnovatieve verplaatsingssystemen en transportconcepten
StatusAfgerond
EEN PROJECTIDEE INDIENEN
*
*
*
*
(* is een verplicht veld)
INFORMATIE AANVRAGEN
*
*
*
*
(* is een verplicht veld)

Project 'Build Over Water'

 

Klik hier voor video-impressies van de Distribouw roadshow.

Met 7-8% van het BNP is de bouwsector een belangrijke economische motor voor Vlaanderen en Belgiƫ. Dat merken we ook op onze snelwegen: maar liefst 25% van het vrachtverkeer heeft te maken met de bouwsector. Elke bouwplaats telt gemiddeld 80 vrachtwagenbewegingen.

In het kader van multimodaal goederenvervoer kreeg het VIM de vraag van de sector van bouwmaterialen (producenten en handelaars) om te bekijken of het concept van Regionale Watergebonden Distributiecentra een oplossing kan bieden aan de mobiliteitsproblematiek die de sector ondervindt en die de komende jaren nog zal toenemen.

Het VIM heeft het concept Build Over Water (BOW) getest binnen een modelproject en zal het vervolgens opschalen over Vlaanderen en op een structurele basis organiseren.

 

Modelproject

Gedurende de looptijd van het project stelden De Haven van Genk en logistiek dienstverlener Despriet (Harelbeke) hun watergebonden terreinen, infrastructuur en rollend materieel ter beschikking. Zes deelnemende fabrikanten - CBR, Coeck, Eternit, Gyproc, Wienerberger en Xella - leverden hun goederen aan tot aan de laadkade om vervolgens via de waterweg naar de depot van de bestemde regio vervoerd te worden, vanwaar de klanten de goederen naar hun eindbestemming zullen brengen. Ship-it en JoGo Shipping voerden de proefvaarten uit. Logistiek adviesbureau Phidan begeleidde de volledige operatie. Nv De Scheepvaart en Waterwegen & Zeekanaal nv waren betrokken als strategische partners.


In totaal vonden er 12 proefvaarten plaats. In een vervolgstadium zal een operationeel platform opgezet worden.

Bekijk hier het filmpje van de eerste lading.

Bekijk hier het compilatiefilmpje van het volledige proefproject.

Distributie-analyse

 

Naast de proefvaarten zorgde het VIM voor een analyse van de stromen van bouwmaterialen in Vlaanderen (structurele stromen en stromen voor projectdoeleinden), gebaseerd op bestaande studies en gegevens die beschikbaar zijn binnen de sector.

Naast een haalbaarheidsstudie voor een (op termijn) zelfbedruipende economische activiteit, bekeek het VIM waar in Vlaanderen dergelijke centra opgezet moeten worden om de efficiƫntie van de bouwmaterialenproducenten, handelaars en de aannemers te verbeteren.

Hiermee sluit Build Over Water volledig aan bij het project Distribouw, waarmee nv De Scheepvaart en Waterwegen & Zeekanaal nv tegen 2015 de uitbouw van een netwerk van multimodale distributie- en consolidatiecentra voor bouwmaterialen beogen.

Tegelijkertijd werd aangetoond welke verbetering van het mobiliteitsrendement en de bereikbaarheid van Vlaanderen wordt gerealiseerd.

Op 9 oktober 2012 werden de resultaten van de distributieanalyse bekendgemaakt.

Leden kunnen de resultaten van het extranet downloaden. Niet-leden kunnen de resultaten bestellen via het contactformulier. De prijs bedraagt dan 250 euro excl. btw.

Lees hier het persbericht.

 Download hier de projectfiche

Klik hier voor de opnames van het project.

Contacteer projectmanager Koen Valgaeren voor meer informatie.

STEL JE VRAAG
*
*
*
(* is een verplicht veld)
VLAAMS INSTITUUT VOOR MOBILITEIT
Wetenschapspark 13
B-3590 DIEPENBEEK

T +32 11 24 60 00
F +32 11 24 60 09
E info@vim.be

BTW-nummer BE 0877 707 963

NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van onze projectwerking en evenementen.

UW VOORDEEL ALS LID

Bouw letterlijk mee aan een betere mobiliteit!
238
LEDEN
Delhaize
Comeos
Transport & Mobility Leuven
De Scheepvaart
Logistics in Wallonia
Traject
Parkeon Belgium
Stad Hasselt
Nedap
Rauwers Controle
Touring
Methis Consulting
Witteveen en Bos
Voka Kempen
Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn
Gimv
NMBS Holding
Waterwegen en Zeekanaal
RAM Mobile Data
Be-Mobile